Polski bigos to tradycyjna polska potrawa składająca się z kiszonej kapusty, kiełbasy i pokrojonej wołowiny. To obfity posiłek, idealny na mroźne zimowe miesiące.
Robienie polskiego bigosu w tradycyjny sposób to proces wymagający cierpliwości i dużo czasu. Jednak efekt jest tego wart i możesz cieszyć się tym pożywnym daniem na specjalne okazje lub jako codzienny posiłek.
Najważniejszą częścią tego dania jest przygotowanie kapusty. Można to zrobić na wiele sposobów: można go szatkować, kroić lub posiekać. Do tego dania polecamy kapustę szatkowaną, ponieważ gotuje się lepiej niż kapusta pokrojona w plastry lub siekana.
Składniki:
- Pół kilo wędzonej łopatki wieprzowej,
- 4 łyżki słodkiej papryki,
- 2 łyżki mielonego czarnego pieprzu i soli,
- 1-2 łyżeczki węgierskiej ostrej papryki (lub cayenne),
- 2 liście laurowe,
- 1-2 łyżeczki kminku,
- Jedna główka kapusty białej.
Porady, triki i przepisy:
- Musisz namoczyć kapustę w wodzie przez co najmniej 2 godziny przed jej ugotowaniem.
- Jeśli chcesz, aby Twój bigos był wyjątkowo smaczny, dodaj do mieszanki trochę kminku.
- W razie potrzeby dodaj trochę mąki, aby zagęścić sos.
Jeśli chodzi o przyrządzanie tradycyjnego polskiego bigosu, jest kilka rzeczy, które możesz zrobić, aby był on jak najsmaczniejszy. Jedną z nich jest dodanie do ciasta odrobiny cukru. Doda to bigosowi nieco słodyczy i smaku, a także pomoże mu szybciej się upiec. Inną rzeczą, którą możesz zrobić, to użyć odrobiny masła lub oliwy z oliwek na patelni. Dzięki tym składnikom bigos nie stanie się suchy i gumowaty. I wreszcie, można również użyć odrobiny soli i pieprzu do smaku. Te składniki nadadzą tradycyjnemu polskiemu bigosowi przyjemny, aromatyczny smak.