Polskie pierogi to popularne danie, często podawane w Boże Narodzenie. Wyrabia się je z ciasta i nadzienia mięsnego, a często podaje się je z kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 500g mielonej wołowiny
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka oleju do smażenia
Kluczowymi składnikami do robienia pierogów są mąka, jajka, sól, cukier, mleko i woda. Ciasto powstaje przez zmieszanie składników ze szczyptą soli w zimnej wodzie, aż uformuje się w kulkę. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie.
Etapy przyrządzania
Do przygotowania nadzienia do pierogów potrzebna jest mielona wołowina lub wieprzowina zmieszana z cebulą, czosnkiem, marchewką, nasionami selera i suszonymi liśćmi tymianku lub majeranku. Będziesz także chciał dodać trochę płatków pietruszki, jeśli masz trochę pod ręką. Kiedy wszystko się połączy, będziesz musiał smażyć na oleju, aż zacznie
Najpierw pokrój mięso na małe kawałki. Następnie do mięsa posolić i popieprzyć i dobrze wymieszać. Do miski wsyp mąkę, zalej wrzątkiem i mieszaj rękami, aż powstanie jedna bryłka ciasta. Pozostaw do ostygnięcia przez około 10 minut przed rozwałkowaniem cienkich arkuszy ciasta. Dodaj warstwę nadzienia z jednej strony każdego arkusza ciasta, a następnie zwiń je ciasno. Pokrój je na 1-calowe kawałki nożem, a następnie gotuj w osolonej wodzie przez 10 minut przed podaniem.