Kluczem do przygotowania tej polskiej zupy jest jakość składników i czas gotowania. Im dłużej go gotujesz, tym bardziej złożone smaki uzyskasz. Składniki gotuje się około godziny w celu zagęszczenia bulionu.
Składniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 4 łyżki masła lub margaryny
- 2 szklanki ugotowanych i drobno posiekanych ziemniaków
- 2 szklanki ugotowanej i drobno posiekanej marchewk
- 1 kiełbasa
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki mąki wymieszane z 3 łyżkami zimnej wody
Dodaj chleb na zakwasie do wody w garnku.
Smaż, aż chleb będzie wystarczająco miękki, aby zmiażdżyć go widelcem.
Do zupy dodać posiekaną cebulę, marchew, seler, liść laurowy i czarny pieprz; gotuj przez około 10 minut lub do momentu, aż warzywa zmiękną. 4. Dodaj gotowane ziemniaki i rzepę; gotuj przez około 15 minut lub do momentu, gdy warzywa zmiękną, a ziemniaki będą dobrze ugotowane, ale nie będą papkowate ani rozgotowane (nie dodawaj jeszcze soli).
Ponownie zagotuj zupę; dodaj do smaku śmietanę i koperek; dobrze wymieszać.