Pisanie

Piszę o kuchni od końca lat 90. XX w.  Obserwuję rynek gastronomiczny, jego zmiany i przekształcenia. Smakuję, podróżuję, zrywam wiśnie z drzew i kopię ziemniaki. Od opisywania restauracji przeszłam do promocji produktów regionalnych i lokalnych, kuchni prosto od człowieka.

W 2015 r. byłam redaktor naczelną portalu Ze Smakiem należącego do wydawnictwa Agora S.A., w 2013 r. wydawcą portalu Kulinarni.pl należącego do TVN S.A. odpowiedzialną jako ekspert za merytoryczną zawartość serwisu.

Z Kurtem Schellerem napisaliśmy książkę „Kuchnia polska, jakiej nie znacie” (2005) o autorskich przekształceniach klasycznych dań (miałam szansę przejrzeć notatki Kurta, a potem bawić się w układanie wymyślnych menu) oraz „Kurt Scheller Bliżej sztuki kulinarnej” zrealizowanej na zlecenie marki Martell (luty 2013) wraz z szeregiem uczniów Kurta związanych z konkursem L’art de la cuisine Martell.
Od 2003 roku przez 8 lat prowadziłam rubrykę kulinarną w dodatku do „Rzeczpospolitej” WIR (Warszawski Informator Rzeczpospolitej, potem “Po Godzinach”, dodatek do “Życia Warszawy” oraz kulinarnik.pl – kulinarny serwis internetowy wydawnictwa Presspublica sp. z o.o.) – pisałam stałe recenzje nowych restauracji i niusy z miejskiej gastronomii. Od 2005 roku wydawałam dwa razy do roku autorski Przewodnik Kulinarny “Rzeczpospolitej” – informator o wybranych restauracjach dobrej jakości. W latach 2006-2008 byłam związana z działem Styl Życia “Rzeczpospolitej”. Zrobiłam tam m.in. wywiad z Ferranem Adrią, Janem Kościuszko i Zbigniewem Grycanem, pisałam o żywności ekologicznej, ruchu Slow Food, kuchni molekularnej i kuchni tradycyjnej, szynce puławskiej i tej z cinta senese. Dużą częścią mojej pracy były i są relacje z podróży kulinarnych po Polsce i świecie (m.in. Włochy, Hiszpania, Norwegia, USA, Francja).

Publikowałam m.in. w magazynach „Zwierciadło”, „Traveler”, „Elle” i „Kaleidoscope”.Do dziś jestem związana z magazynami: „Przekrój”, „Weranda Contry”, „Food Service” i „Coaching Extra. Kliknij, a przeczytasz.

W roku 2009 byłam nominowana do ogólnopolskiej nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Dziennikarz Kulinarny.
W latach 2008 – 2011 jako ekspert recenzowałam filmy dla kanału tematycznego Kuchnia TV (obecnie Kuchnia +).

CUISINE PL

W 2011 r. przygotowałam wydawnictwo Cuisine PL promujące polską gastronomię (w duchu Slow Food) na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych na czas przewodnictwa Polski w UE. Do udziału w publikacji
zaprosiłam wybitnych polskich szefów kuchni (m.in. Wojciecha Modesta Amaro, Karola Okrasę i Adama Chrząstowskiego). Powstały wersje: angielska, francuska, rosyjska, polska, chińska i turecka.

Cuisine PL – całość jako pdf w linku.

cuisine

19 X 2011 prezentowałam publikację kilkuset gościom z całej Europy podczas imprezy Taste of Poland. Prowadzącymi byli Robert Makłowicz i Piotr Bikont. Gotowała Agata Wojda z restauracji Opasły Tom w Warszawie.

We wrześniu 2012 roku ruszył profil na portalu społecznościowym Facebook CuisinePL poświęcony promocji polskiej gastronomii, który prowadziłam w języku angielskim do końca 2014 r. Odpowiadałam także z ramienia MSZ za autorską część kulinarną oficjalnego portalu promocyjnego Rzeczpospolitej Polskiej www.poland.gov.pl, gdzie przygotowywałam codzienne materiały redakcyjne poświęcone życiu polskiej gastronomii, z naciskiem na produkty tradycyjne i regionalne. Znalazł się tam m.in. artykuł o Wojciechu Modeście Amaro, wywiad z prof. Jarosławem Dumanowskim i Alessandro Porcellim, relacja z polskiej edycji Cook It Raw oraz z wydarzeń wokół książki „Wykwintna Kuchnia Polska” wydanej pod patronatem Pani Prezydentowej Anny Komorowskiej.

W 2011 roku wystąpiłam w programie TVP Info “Tradycja nie umiera”. W odcinku poświęconym kuchni prezentowałam publikację „Cuisine PL”. Program decyzją jury konkursu Ludowe Oskary na najciekawsze wydarzenie folklorystyczne w 2011 roku, otrzymał wyróżnienie w kategorii: Wydawnictwa. W wyniku głosowania internautów, które miało miejsce na łamach portalu KulturaLudowa.pl, program otrzymał Ludowego Oskara Publiczności za najciekawsze wydarzenie folklorystyczne w 2011 r. uzyskując blisko 50 % wszystkich oddanych głosów.