Aktualności

  • Na zamówienie realizuję spotkanie łączące doświadczenie degustacyjne, warsztaty, kolację i opowieści wokół stołu pod hasłem Polish Table prezentujące kuchnię polską dla cudzoziemców – Polish Table offer. Zapraszam do kontaktu.
  • Relacja z wydarzenia „Cud Miód” Na moim stole, dziękuję !

tekst

  • Wystartowała nasza inicjatywa Polish PlateMasz wspaniały kulinarny koncept i pomysł na biznes? U nas możesz mieć swój najprawdziwszy restauracyjny pop-up. Oferujemy wnętrze i infrastrukturę, wsparcie promocyjne i consulting. I ty możesz wziąć udział w 3-miesięcznym programie Inkubator Kulinarny (kliknij, by przeczytać warunki) Polish Plate. Pomogą Ci fachowcy z branży gastronomicznej: Monika Kucia, kuratorka kulinarna, Ryan Bromley, szef kuchni  z doktoratem z Theory of Taste in Art oraz Dawid Nestoruk, właściciel dawnej Restauracja Magiel Café. Zapraszamy na Stępińską 2. Tu jest dobrze. Tylko jeszcze Ciebie brak. Czekamy i cieszymy się, że przybywasz!
    Kontakt: monika.kucia@sialababamak.pl
    Foto Sławek Wrzosiński

    step_popup

 

  • Zapraszam do czytania Kwartalnika Przekrój. W bieżącym numerze piszę o tym, co różowe, w poprzednim było zielone, na jesieni będzie złote. Od korzenia do czubka.

ziel

 

  • Polish Table — Comfort Food Studio

    Realizujemy spotkania szyte na miarę, zobacz Polish Table oferta oraz wersja angielska Polish Table offer.

    poznaj / posmakuj / pokochaj

    Zapraszamy na bliskie spotkanie z kuchnią polską. Przyjdź do nas ze swoimi obcojęzycznymi znajomymi, rodziną zza granicy, partnerami biznesowymi odwiedzającymi Polskę.

    Tu poznają tradycję i współczesność kuchni polskiej, zobaczą mapę polskich smaków i posmakują istoty tego, co stanowi polski smak.

    Pokazujemy produkty z różnych regionów, opowiadamy o tradycjach i wpływach, które ukształtowały polską kuchnię współczesną. Prezentujemy zarówno dawne przepisy, jak i ich nowoczesne interpretacje w wykonaniu Juliana Karewicza , dla którego ważne jest odniesienie do historii i korzystanie ze współczesnych technik kulinarnych. Położymy na jednym, wielkim stole historię i współczesność, produkt lokalny w dawnej i nowej odsłonie, opowieści rodzinne i dawne receptury.

    Pokażemy jak konserwujemy żywność, ale też jak przechowujemy tradycje. Będziemy wąchać, smakować, oglądać i rozmawiać.

    Zapraszamy na warsztat degustacyjny, kolację komentowaną i opowieści wokół stołu.
    Pokaż Polskę od smacznej strony. Zaproś swoich gości na spotkanie z produktem, tradycją, doświadczeniem i przeżyciem wokół wspólnego stołu.

    polish table

    Menu przednówkowe

    • Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką
      Nalewka ze smorodiny / Zbigniew Sierszuła
    • Żur z rydzami
      Pojedyncza destylacja z pszenicy / Polmos Siedlce
    • Śledzie w oleju rzepakowym z jabłkami i kwaśną śmietaną
      Nalewka z rokitnika / Zbigniew Sierszuła
    • Kaczka confit z gąszczem ze śliwek na grzybowym pęczotto
      Canva ’13 / Dom Bliskowice
    • Faworki z pokrzywowym cukrem pudrem
      Ovovit, / J.A. Baczewski

     

    Szef kuchni:

    Julian Karewicz – szef kuchni Comfort Food Studio. W gastronomii robił już w zasadzie wszystko. Zdarzyło mu się być szatniarzem, a nawet szefem kuchni w japońskiej restauracji. Przez wiele lat był szefem baru na Solcu 44 oraz head grill masterem w firmie Weber Grills. Ma własną działalność eventową o nazwie Grill Gorillas oraz prowadzi bloga „barkuchnia” na www.kukbuk.com.pl. Jest współautorem książki „Przepisy i Opowieści”. Fascynuje się lokalnym produktem i barmaństwem, w którym więcej się gotuje, niż żongluje.

     

  • Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Tygodnik Powszechny – o promocji Polski poprzez jedzenie. O dyplomacji kulinarnej, o tym, jak pokazywać polski smak, o tekście Fabio Parasecoli w The Huffington Post po naszej podróży na Lubelszczyznę.

 

  • Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Huffintgton Post

Po naszej wyprawie w Lubelskie zorganizowanej przeze mnie dla Instytutu Adama Mickiewicza ukazał się artykuł Fabia Parasecoli, profesora Food Studies w The New School w Nowym Jorku oraz autora felietonów o tematyce kulinarnej w The Huffington Post : Food in Poland: Much is Changing, Much Remains the Same.

 

  • Natura Food OSBK, 8 X

Byłam gospodynią Pierwszego Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych, które towarzyszyły Targom NATURA FOOD i beECO 2016. Rozmawialiśmy o tym, co to jest żywność ekologiczna, czym różni się od konwencjonalnej, zaprosiliśmy też uczestników do stołu degustacyjnego, aby wspólnie z producentami opowiedzieć im, jak powstaje prawdziwe jedzenie i wspólnie się nim cieszyć. Każdy sprawdził, jaki zostawia ekologiczny ślad i co z tego wynika.

 

  • KOGEL MOGEL, 23 października 2016 r. 

Podczas Uczty Kogel Mogel wraz z Maryla Musidłowska i Robert Makłowicz zaprosiliśmy 330 osób do wspólnego stołu w czasie Festiwal | Made in POLIN – 2. edycja . Opracowanie graficzne Uczty: Bułka z Masłem / Tandem. Było pięknie! Ukazaliśmy geografię i wędrówkę potraw, prawdziwy smak aszkenazyjskiej kuchni żydowskiej i zaprosiliśmy Gości do rozmowy o pamięci, nostalgii i o tym, co nas wszystkich łączy.

kogel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN


IMG_7386

foto Magda Starowieyska

  • Wrzesień 2016

W ramach VIII edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016) wraz z dyrektorem Festiwalu Waldemarem Suliszem realizowaliśmy wspólnie konkurs dla blogerów „Przepisy zerwane”.

wisnie2

Zerwane – rozstrzygnięcie konkursu!

Bardzo dziękujemy Wszystkim, którzy wysłali swoje zgłoszenie na konkurs Przepisy Zerwane. Prosiliśmy o przepis, w którym przynajmniej jeden składnik wyjściowy będzie przez Was zrobiony lub będzie pochodził z grządki. Miło nam było patrzeć na zdjęcia warzyw prosto z ziemi i owoców zrywanych z krzaka. Przysłaliście wspaniałe propozycje. Wybraliśmy te, które naszym zdaniem były najbliżej ziemi, sezonu, okolicy i Was. Oto one!

Nagrody główne w postaci trzydniowego pobyt na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden (możliwe do zrealizowania w terminie uzgodnionym z fundatorem nagrody) zdobywają autorzy blogów: Kucharz DomowyKrólestwo GarówUgotowane Pozamiatane.

Nagrody dodatkowe w postaci warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra podczas 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016 r.) zdobywają autorzy blogów:

Gotowanie z pasją (Specjalne wyrazy uznania za mnogość zerwanych składników!), Obiad GotowyStare Gary.

Zwycięzcom gratulujemy, a Wszystkich zachęcamy do przyjazdu na Europejski Festiwal Smaku w 2017!

Jury Konkursu Przepisy Zerwane pod Przewodnictwem Jeana Bosa

Waldemar Sulisz, Monika Kucia

foto Małgorzata Buttitta / Monika Motor