Aktualności

listopad 2017 

  • Na zaproszenie Instytutu Polskiego w Nowym Jorku miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej w Nowym Jorku mającej na celu przygotowanie programu promocji polskiej gastronomii w 2018 r. tamże. Dzięki prof. Fabio Parasecoli odbyło się spotkanie „True to Their Roots: The Evolving Landscape of Polish Cuisine” w The New School. Gośćmi byli prof. Jarosław Dumanowski, Annie Hauck-Lawson, Elizabeth Koszarski-Skrabonja i ja. Poniżej nasze prezentacje i dyskusja. Zapraszam!

wrzesień 2017 

Zapraszam do czytania Kwartalnika Przekrój. W bieżącym numerze piszę o tym, co złote, w poprzednim było różowe, wiosną zielone. Zimą będzie białe. I duży tekst o fermentacji, pochwała zepsucia!

 

ziel

 

sierpień 2017

  • Relacja z wydarzenia „Cud Miód” Na moim stole, dziękuję ❤️!

 

tekst

 

lipiec 2017

Wystartowała nasza inicjatywa Polish PlateMasz wspaniały kulinarny koncept i pomysł na biznes? U nas możesz mieć swój najprawdziwszy restauracyjny pop-up. Oferujemy wnętrze i infrastrukturę, wsparcie promocyjne i consulting. I ty możesz wziąć udział w 3-miesięcznym programie Inkubator Kulinarny (kliknij, by przeczytać warunki) Polish Plate. Pomogą Ci fachowcy z branży gastronomicznej: Monika Kucia, kuratorka kulinarna, Ryan Bromley, szef kuchni  z doktoratem z Theory of Taste in Art oraz Dawid Nestoruk, właściciel dawnej Restauracja Magiel Café. Zapraszamy na Stępińską 2. Tu jest dobrze. Tylko jeszcze Ciebie brak. Czekamy i cieszymy się, że przybywasz!
Kontakt: monika.kucia@sialababamak.pl


Foto Sławek Wrzosiński

KULINARNY DOM KULTURY

step_popup

 

grudzień 2016

Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Tygodnik Powszechny – o promocji Polski poprzez jedzenie. O dyplomacji kulinarnej, o tym, jak pokazywać polski smak, o tekście Fabio Parasecoli w The Huffington Post po naszej podróży na Lubelszczyznę.

 

listopad 2016

Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Huffintgton Post

Po naszej wyprawie w Lubelskie zorganizowanej przeze mnie dla Instytutu Adama Mickiewicza ukazał się artykuł Fabia Parasecoli, profesora Food Studies w The New School w Nowym Jorku oraz autora felietonów o tematyce kulinarnej w The Huffington Post : Food in Poland: Much is Changing, Much Remains the Same.

 

październik 2016

  • Natura Food OSBK, 8 X

Byłam gospodynią Pierwszego Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych, które towarzyszyły Targom NATURA FOOD i beECO 2016. Rozmawialiśmy o tym, co to jest żywność ekologiczna, czym różni się od konwencjonalnej, zaprosiliśmy też uczestników do stołu degustacyjnego, aby wspólnie z producentami opowiedzieć im, jak powstaje prawdziwe jedzenie i wspólnie się nim cieszyć. Każdy sprawdził, jaki zostawia ekologiczny ślad i co z tego wynika.

 

  • KOGEL MOGEL, 23 października 2016 r. 

Podczas Uczty Kogel Mogel wraz z Maryla Musidłowska i Robert Makłowicz zaprosiliśmy 330 osób do wspólnego stołu w czasie Festiwal | Made in POLIN – 2. edycja . Opracowanie graficzne Uczty: Bułka z Masłem / Tandem. Było pięknie! Ukazaliśmy geografię i wędrówkę potraw, prawdziwy smak aszkenazyjskiej kuchni żydowskiej i zaprosiliśmy Gości do rozmowy o pamięci, nostalgii i o tym, co nas wszystkich łączy.

kogel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN – najlepsze Muzeum w Europie 2016


IMG_7386

foto Magda Starowieyska

 

wrzesień 2016

W ramach VIII edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016) wraz z dyrektorem Festiwalu Waldemarem Suliszem realizowaliśmy wspólnie konkurs dla blogerów „Przepisy zerwane”.

wisnie2

Zerwane – rozstrzygnięcie konkursu!

Bardzo dziękujemy Wszystkim, którzy wysłali swoje zgłoszenie na konkurs Przepisy Zerwane. Prosiliśmy o przepis, w którym przynajmniej jeden składnik wyjściowy będzie przez Was zrobiony lub będzie pochodził z grządki. Miło nam było patrzeć na zdjęcia warzyw prosto z ziemi i owoców zrywanych z krzaka. Przysłaliście wspaniałe propozycje. Wybraliśmy te, które naszym zdaniem były najbliżej ziemi, sezonu, okolicy i Was. Oto one!

Nagrody główne w postaci trzydniowego pobyt na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden (możliwe do zrealizowania w terminie uzgodnionym z fundatorem nagrody) zdobywają autorzy blogów: Kucharz DomowyKrólestwo GarówUgotowane Pozamiatane.

Nagrody dodatkowe w postaci warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra podczas 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016 r.) zdobywają autorzy blogów:

Gotowanie z pasją (Specjalne wyrazy uznania za mnogość zerwanych składników!), Obiad GotowyStare Gary.

Zwycięzcom gratulujemy, a Wszystkich zachęcamy do przyjazdu na Europejski Festiwal Smaku w 2017!

Jury Konkursu Przepisy Zerwane pod Przewodnictwem Jeana Bosa

Waldemar Sulisz, Monika Kucia

foto Małgorzata Buttitta / Monika Motor