Aktualności

12-13 maja 2018 

All is one – czyli wszystko jedno

Spotkaliśmy się i okazało się, że jest nam ze sobą po drodze. My, czyli kwartalnik „Przekrój” i Otwarty Jazdów, zapraszamy na Labę, święto czasu wolnego.
Chcemy stworzyć przestrzeń do spotkania. W środku miasta, ale na trawie i pod drzewami. Blisko tego, czym żyjemy na co dzień, ale i blisko natury. W innych okolicznościach niż zwykle, bez pośpiechu i bez założonej listy celów do osiągnięcia. Wierzymy w siłę bezpośrednich relacji, wartość zabawy i swobodnego eksperymentowania. Bez presji czasu.
Będziemy razem czytać i uprawiać ogródek, medytować i tańczyć, dyskutować i spacerować, gotować i budować. Albo po prostu jeść, słuchać muzyki i się uśmiechać. Wystawiać twarze do słońca albo okrywać się kocami. Boso albo w butach, jak kto woli. Wstęp na wszystkie wydarzenia wolny. Taka Laba.

 

9 kwietnia 2018

Premiera odcinka programu TVP Kultura „Nienasyceni”, w którym zostałam bohaterką jako reżyserka kulinarnego performance’u. Cykl to filmowa podróż dwojga bohaterów Emilii Komarnickiej-Klynstra oraz Redbada Klyjnstry-Komarnickiego po nietypowych ośrodkach kultury w Polsce. Są to miejsca stworzone przez osoby, których animacja kultury (także kulinarnej) jest życiową pasją. Tym razem uczestniczyli w przygotowaniach i uczcie „Bieda Król”, zobacz film:

 

 

 

 

 

Wielkanoc 2018

Na Święta życzę NAM odnowy, kiełkujących znakomitych pomysłów, intuicji i miłości przepływającej przez nas jak światło!

 

Przeczytaj artykuł: „Claudia” 4 / 2018

 

marzec 2018

  • O niedosycie i o tym, co nas karmi, o kuchni jak opera i jak chorał gregoriański, rozmawiał ze mną Michał Kuźmiński, vice naczelny „Tygodnia Powszechnego”. Bardzo dziękuję za to spotkanie, rozmowę, wspaniale móc odpowiedzieć na pytania, których może sama bym sobie nie zadała. Zapraszamy do lektury ! Cały wywiad do przeczytania w „Tygodniku Powszechnym” (nr 14/2018 z 1 kwietnia 2018 r.).

 

  • Zapraszam do czytania Kwartalnika Przekrój. W bieżącym (wiosna 2018) numerze piszę o tym, co kruche. I o kompostowaniu: materii, istot, idei. W zimie było to, co białe oraz fermentacja – pochwała zepsucia! Jesienią było o tym, co złote, wcześniej różowe, wiosną 2017 zielone. To już rok!

 

Przeczytaj:

 

styczeń 2018

W związku z dużym projektem zapraszam do kontaktu rolników (nie tylko ekologicznych, ale chętnie) oraz wytwórców produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych, których jeszcze nie znam, a którzy byliby zainteresowani poszerzeniem kręgu odbiorców w mieście (Warszawa). Tych, których znam, a zainteresowanych, też zapraszam do kontaktu w tej sprawie . Chętnie wezmę pod uwagę rekomendacje. Zapraszam też do kontaktu organizacje pożytku publicznego zajmujące się zdrowym odżywianiem, zagospodarowywaniem odpadów i dobrem wspólnym. Mejl: monika.kucia@sialababamak.pl 🌿🍀🌱

 

Nowe Epifanie 10.02 – 25.03 2018 

Post, przednówek, koniec zimy. Co roku grzebię w tych resztkach, w zamarzniętej ziemi, w smutku też. Patrzę, co jeszcze pięknego jest w tym czasie, w produktach ubogich, skromnych, prostych. W oczekiwaniu na święto i nowe życie, zapraszam obfitość. W linku wszystkie wydarzenia, które przygotowałam jako kuratorka programu kulinarnego tegorocznej edycji Festiwal Nowe Epifanie. Zapraszamy serdecznie do udziału. Bądźcie z nami.

 

styczeń 2018

Zostałam bohaterką rubryki „Kochamy ją” w magazynie ” Uroda życia”, dziękuję z serca!

Przeczytaj artykuł:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

grudzień 2017

 

  • Jak zostałam reżyserką kulinarnych doznań 😊

Wywiad Piotra Chabzdy ze mną ukazał się w numerze na Boże Narodzenie,  dziękuję!

Przeczytaj artykuł:

„Slow Life Food & Garden” 6/2017, listopad – grudzień 2017

listopad 2017 

  •  Na zaproszenie Instytutu Polskiego w Nowym Jorku miałam przyjemność uczestniczyć w wizycie studyjnej w Nowym Jorku mającej na celu przygotowanie programu promocji polskiej gastronomii w 2018 r. tamże. Dzięki prof. Fabio Parasecoli odbyło się spotkanie „True to Their Roots: The Evolving Landscape of Polish Cuisine” w The New School. Gośćmi byli prof. Jarosław Dumanowski, Annie Hauck-Lawson, Elizabeth Koszarski-Skrabonja i ja. Poniżej nasze prezentacje i dyskusja. Zapraszam!

 

lato 2017

tekst

 

grudzień 2016

Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Tygodnik Powszechny – o promocji Polski poprzez jedzenie. O dyplomacji kulinarnej, o tym, jak pokazywać polski smak, o tekście Fabio Parasecoli w The Huffington Post po naszej podróży na Lubelszczyznę.

 

listopad 2016

Monika Kucia Culinary Trips to Poland w Huffintgton Post

Po naszej wyprawie w Lubelskie zorganizowanej przeze mnie dla Instytutu Adama Mickiewicza ukazał się artykuł Fabia Parasecoli, profesora Food Studies w The New School w Nowym Jorku oraz autora felietonów o tematyce kulinarnej w The Huffington Post : Food in Poland: Much is Changing, Much Remains the Same.

 

październik 2016

  • Natura Food OSBK, 8 X

Byłam gospodynią Pierwszego Ogólnopolskiego Spotkania Blogerów Kulinarnych, które towarzyszyły Targom NATURA FOOD i beECO 2016. Rozmawialiśmy o tym, co to jest żywność ekologiczna, czym różni się od konwencjonalnej, zaprosiliśmy też uczestników do stołu degustacyjnego, aby wspólnie z producentami opowiedzieć im, jak powstaje prawdziwe jedzenie i wspólnie się nim cieszyć. Każdy sprawdził, jaki zostawia ekologiczny ślad i co z tego wynika.

 

  • KOGEL MOGEL, 23 października 2016 r. 

Podczas Uczty Kogel Mogel wraz z Maryla Musidłowska i Robert Makłowicz zaprosiliśmy 330 osób do wspólnego stołu w czasie Festiwal | Made in POLIN – 2. edycja . Opracowanie graficzne Uczty: Bułka z Masłem / Tandem. Było pięknie! Ukazaliśmy geografię i wędrówkę potraw, prawdziwy smak aszkenazyjskiej kuchni żydowskiej i zaprosiliśmy Gości do rozmowy o pamięci, nostalgii i o tym, co nas wszystkich łączy.

kogel

Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN – najlepsze Muzeum w Europie 2016


IMG_7386

foto Magda Starowieyska

 

wrzesień 2016

W ramach VIII edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016) wraz z dyrektorem Festiwalu Waldemarem Suliszem realizowaliśmy wspólnie konkurs dla blogerów „Przepisy zerwane”.

wisnie2

Zerwane – rozstrzygnięcie konkursu!

Bardzo dziękujemy Wszystkim, którzy wysłali swoje zgłoszenie na konkurs Przepisy Zerwane. Prosiliśmy o przepis, w którym przynajmniej jeden składnik wyjściowy będzie przez Was zrobiony lub będzie pochodził z grządki. Miło nam było patrzeć na zdjęcia warzyw prosto z ziemi i owoców zrywanych z krzaka. Przysłaliście wspaniałe propozycje. Wybraliśmy te, które naszym zdaniem były najbliżej ziemi, sezonu, okolicy i Was. Oto one!

Nagrody główne w postaci trzydniowego pobyt na Ekologicznej Farmie Ślimaków Snails Garden (możliwe do zrealizowania w terminie uzgodnionym z fundatorem nagrody) zdobywają autorzy blogów: Kucharz DomowyKrólestwo GarówUgotowane Pozamiatane.

Nagrody dodatkowe w postaci warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Andrea Camastra podczas 8. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie (3-11 września 2016 r.) zdobywają autorzy blogów:

Gotowanie z pasją (Specjalne wyrazy uznania za mnogość zerwanych składników!), Obiad GotowyStare Gary.

Zwycięzcom gratulujemy, a Wszystkich zachęcamy do przyjazdu na Europejski Festiwal Smaku w 2017!

Jury Konkursu Przepisy Zerwane pod Przewodnictwem Jeana Bosa

Waldemar Sulisz, Monika Kucia

foto Małgorzata Buttitta / Monika Motor